top of page

Wat is Kum Nye Tibetaanse Yoga?

 

Kum Nye is een evenwichtige beoefening van rustige bewegings- en ademoefeningen, zelfmassage en mantra’s, door de Tibetaanse lama Tarthang Tulku overgedragen via de eeuwenoude Tibetaans-boeddhistische Nyingma traditie. Het is een zachte vorm van heling die stress oplost, negatieve patronen transformeert en die ons helpt om gezond en evenwichtig te zijn. Het vergroot ons plezier in het leven en de waardering ervan. Kum Nye Yoga heelt lichaam en geest en brengt de energie van beide samen, zodat we soepel en harmonieus functioneren. Op subtiele en vaak verrassende wijze merken we hoe energie opnieuw gaat stromen en hoe blokkades kunnen gaan ‘smelten’. Omdat Kum Nye ons lichaam en onze geest in al onze activiteiten integreert heeft deze vorm van Tibetaanse Yoga een blijvende en vitale kwaliteit. Door een gevoel van welzijn dat steeds verder gaat hebben we een basis om ook anderen beter te kunnen helpen.

 

 

"Kum Nye begint eenvoudig: met simpelweg zitten en ontspannen"

 

Tarthang Tulku

Kum Nye kan door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd of conditie. Het ontwikkelen van Kum Nye is een goede voorbereiding op meditatietraining.

 

De overgeleverde kennis binnen de Nyingma traditie van Kum Nye Yoga werd door de Tibetaanse leraar Tarthang Tulku voor de westerse mens toegankelijk gemaakt door  lesprogramma’s en boeken die hij over Kum Nye Yoga publiceerde. Het Nyingma Centrum Nederland (http://www.nyingma.nl) is bevoegd om Kum Nye Tibetaanse Yoga aan te bieden. Dat gebeurt in open lessen, workshops, cursussen, Kum Nye Intensives en retraites.

De begrippen Kum,  Nye  en  Yoga:

 

Kum (sKu) wijst naar het lichaam, niet fysiek, meer de belichaming. Het omvat alle aspecten van ons wezen. Het verwijst bovendien naar onze aanwezigheid in de ruimte.

Nye (mNye) is massage in de zin van wisselwerking; het wijst naar het stimuleren van gevoel dat alle patronen van het menselijk wezen kan verfijnen, herscheppen en regenereren. Met Nye vernieuwt onze energie zichzelf voortdurend.

Yoga wijst naar integratie; met Kum Nye Yoga wordt de energie van lichaam, geest, zintuigen, adem en hart geïntegreerd waardoor wij ons goed, vitaal en heel voelen.

"Ons ervaren is open en flexibel"
"Energie vernieuwen"
bottom of page