top of page

Boeddhistisch adverteren

Reclamemakers flirten de laatste tijd steeds gretiger met boeddhistisch aandoende wijsheden. De reden laat zich raden: om het aan te prijzen merk een wat minder materialistisch imago aan te meten. En om zo in een goed boekje te komen bij de snel groeiende schare halfzachte maar kapitaalkrachtige yoga-beoefenaren.

Bovenstaande alinea hangt van de aannames aan elkaar. Hoe hard groeit die schare yoga-beoefenaren dan precies? En zijn de mensen die aan yoga doen inderdaad gemiddeld kapitaalkrachtiger dan mensen die niet aan yoga doen? En hoe gretig maken reclamebureaus van boeddhistische wijsheden gebruik en willen ze altijd wel in een goed boekje komen bij yoga-luitjes of drijven ze soms juist liever de spot?

(tekst gaat verder onder afbeelding...)

Mijn gevoel zegt me toch dat er wel degelijk enig boeddhistisch gedachtegoed in het snelle reclamewereldje doorsijpelt. Dat gevoel krijg ik bijvoorbeeld als ik Coca Cola hoor roepen: Taste The Feeling. In mijn oren klinkt dat als een fraai staaltje Kum Nye. In ‘onze’ vorm van Tibetaanse boeddhistische yoga gaat het immers om de andere zin over ‘voelen’. En trouwens ook over de andere zintuigen, waarbij proeven net nog een streepje voor heeft op de anderen.

'Volg je hart'

De Triodos Bank dan. Die laat zijn reclamestem zeggen: ‘Volg je hart, gebruik je hoofd’. En dan denk ik: een mooie wisselwerking tussen twee belangrijke energiecentra, die bij de gemiddelde westerse mens niet altijd even goed in evenwicht zijn. Dat weet iedereen die zelfs maar een hálve les Mindfulness heeft gevolgd.

'Jezelf zijn'

Mazda meent meer auto’s te zullen verkopen met de kreet ‘Anders door jezelf te zijn’. Ook al zo’n kernstuk in de kijk van Kum Nye ontwerper Tarthang Tulku Rinpoche: dat je pas je ware zelf ontdekt als je durft anders te worden dan het zelfbeeld dat je sinds je geboortedag opgedrongen hebt gekregen door gezin, school, werk, kerk misschien nog, media, geboorteland, woonplaats, cultuur en al die andere vormende factoren.

Road to zero

Audi kwam rond de kerst met de knap onthechte Road to Zero. “Niets, dat is onze ambitie.” Dat ging vooral over de politiek uiterst correcte nul emissie van schadelijke stoffen. Maar het voelde alweer aan als dat boeddhistisch kernbegrip waar ik al eerder mijn pen op uitprobeerde: Shunyata.

Maar het allerbontst maakte het een paar jaar geleden alweer een andere autofabrikant. Lancia huurde voor het lanceren van haar nieuwe model Hollywood-boeddhist Richard Gere in. Vriend van Tibet en volgeling van de Dalai Lama. En dat laaatste klopt echt en wel tamelijk letterlijk: Inge heeft hem afgelopen januari met eigen ogen nog in Bodh Gaya zien rondlopen, waar toen ook de Dalai Lama verbleef.

Anders zijn

Met als pay off ‘The power to be different’ zien we in die Lancia-reclame de steracteur in zijn glimmende Delta – zo heette het model - zó van de Walk of Fame in Hollywood de Himalaya in rijden.

Ik ga er overigens voetstoots van uit dat Gere de vast niet malse vergoeding die hij voor dit filmpje opstreek, linea recta heeft gestort in de kas van de International Campaign for Tibet. Want yoga-beoefenaren doen nu eenmaal soms heerlijk halfzachte dingen met hun harde valuta.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page