top of page

Kum Nye in Leiden Compassiestad

Kum Nye doet mee aan de compassieweek van Leiden Compassiestad. Kom langs voor workshops op zaterdag 9 en zondag 10 november.

Leiden ondertekende precies 10 jaar geleden het Charter for Compassion. Dit is een initiatief van Karen Armstrong, schrijfster van een lange reeks boeken over religie en de dwarsverbanden tussen de grote godsdiensten. Leiden was vervolgens de allereerste stad ter wereld die haar Charter ondertekende. Citaat:

“Het is van wezenlijk belang dat wij compassie in onze gepolariseerde wereld maken tot een duidelijke, lichtende en dynamische kracht. Indien compassie is geworteld in principiële vastbeslotenheid om uit te stijgen boven egoïsme, kan zij politieke, dogmatische en religieuze grenzen overbruggen.”

Dat dus al tien jaar lang en dat mag je best vieren. En daar doet Kum Nye Leiden aan mee, als een van de in de stad Leiden actieve indepraktijkbrengers van de Boeddhistische kijk op compassie. Of zouden we compassion misschien toch pittiger kunnen vertalen als medelijden?

Ja, dat kan, mits we ons niet laten misleiden door de gek genoeg soms vrij negatieve lading die dit woord kan krijgen. “Ik heb medelijden met jou”, kan klinken als een hoofdschuddend uitgesproken veroordeling. Het is ook nog eens een schoolvoorbeeld van subject-object-denken. Ik aan de ene kant en jij, meelijwekkend in mijn ogen, aan de andere kant. Blij dat ik jou niet ben. Het tegenovergestelde van wat medelijden werkelijk zou moeten zijn!

De 14de-eeuwse Tibetaanse wijsgeer Longchenpa, een van de grootste vertegenwoordigers van de Nyingma traditie, omschrijft dat iets anders (met hier vertaald vanuit de Engelse vertaling van het Tibetaans origineel nog maar even dat woordje compassie) :

“Compassie is zoals de Bodhisattva’s,

de spirituele zonen van de Boeddha:

Gekleed in het harnas van vasthoudendheid verlangen ze er naar

wezens vrij te maken van lijden, alsof het hun eigen lijden is.

Laat zonder dralen compassie binnenin uzelf groeien.”

Het draait hier om het voelen van het lijden van elk levend en voelend wezen alsof het ons eigen lijden is. En door het samen te voelen en te dragen dat lijden direct al te verlichten.

Maar stel je dan ook de hamvraag: wanneer heb ik voor het laatst meegeleden met iemand? Valt vast mee, want meelijden hoeft niet per se iets groots en dramatisch' te zijn. Met het doen van Kum Nye oefeningen bevorderen we in elk geval het ons openstellen naar al het leven om ons heen, of het nu lijdt of niet, en of het nu verpakt zit in een mens of een dier, in een buurman of een kassameisje, in een spin in de badkamer of een land vol met onderdrukte vreemdelingen in het nieuws.

Kom zaterdag of zondag 9 en 10 november dus vooral een uurtje of langer langs om je met Kum Nye oefeningen open te stellen voor werkelijk gevoeld mede-lijden. Wel opgelet: ook al is het de compassieweek van Compassiestad Leiden, voor de boeddhistische workshops moet je net even de gemeentegrens over, Oegstgeest in, want we zijn te gast bij Shambhala aan de Geversstraat 48.

En wat niet in het programma staat: voor iedereen van 5 tot 95 is er ook de mogelijkheid om zelf rond thema compassie Tibetaanse gebedsvlaggetjes te tekenen, schrijven, vouwen, knippen en plakken! Dan kan er toch echt niemand meer wegblijven.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page