top of page

Waar heeft het CBS mij ingedeeld?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek telt graag van alles. Religieuze en niet-religieuze Nederlanders bijvoorbeeld. Voor het eerst is die laatste groep in de meerderheid, berichtten de dames en heren statistici verleden week.

Maar waar heeft het CBS míj eigenlijk ingedeeld? En weten ze daar op kantoor dan wel precies hoe intensief en hoe diep ik mij bezig houdt met Tibetaanse yoga? En hoe belangrijk is dat?

Als het CBS bij het tellen ook dankbaar gebruik maakt van de administratie van de RK kerk, dan vermoed ik dat ik onder die 49,3% ‘religieuzen’ zou vallen. Want ik heb me nooit uitgeschreven; en ook al kom ik liefst zo min mogelijk in een kerk - want dat betekent in mijn geval bijna automatisch dat er iemand is overleden - dan tel je officieel toch nog mee.

Naar mijn smaak zit ik dan toch nog wel kloppend ingedeeld. Want ook al ben ik niet meer al te kerkelijk, zowel vanwege mijn warme belangstelling voor recente en oudere kerkgeschiedenis (ja, echt), als vanwege mijn enthousiaste beoefening van Kum Nye en het Tibetaans boeddhisme, zou ik het onterecht vinden als ik onder de niet-religieuze helft van Nederland zou blijken te zijn geschaard.

En nee, zo belangrijk vind ik dat niet. Dat, naar ik uit betrouwbare bron heb vernomen, ‘onze’ lama Tarthang Tulku rinpoche – de man die ons Kum Nye heeft gegeven - het boeddhisme ooit wel degelijk als een religie heeft bestempeld, laat vermoedelijk de mogelijkheid wagenwijd open dat hij die kwestie van definitie ook al eens de andere kant op laat uitvallen. Vaststaande betekenissen, door onveranderlijke taal begrensd en afgebakend, eeuwig in steen gebeiteld, dat is iets waar statistiek noch religiekunde het boeddhisme zomaar mee vast kunnen pinnen.

Degene vanavond rechts van mij, op net zo’n meditatiekussentje als ik. vindt zichzelf misschien helemaal geen boeddhist maar wél deel van de religieuze helft van Nederland. En degene links van me misschien net andersom. Hoe irritant en onwetenschappelijk de statistiekers en de religiekundigen dergelijke ongrijpbaarheid misschien ook vinden.

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page